Etusivu > Toiminta > Heljä Pulli in memoriam

 

HELJÄ PULLI IN MEMORIAM

Erityisesti karjalaisten sukujen tutkijana tunnettu filosofian maisteri Heljä Pulli kuoli Helsingissä 21.12.2017.

Heljä Marjatta Pulli syntyi 27.1.1925 Karjalan kannaksella lähellä valtakunnanrajaa Raudussa paikallisen Osuuskaupan toimitusjohtajan Juhana (Juho) Pullin ja tämän toisen vaimon Martta o.s. Valvion esikoistyttäreksi. Paria vuotta myöhemmin perheeseen syntyi Annikki-tytär. Lisäksi perheeseen kuuluivat isän ensimmäisestä avioliitosta syntyneet Toini ja Kauko-sisaruspuolet. Sortavalan maalaiskunnan Otsoisissa syntyneen isänsä puolelta Heljän esivanhemmat olivat lähes kauttaaltaan Karjalasta. Martta-äiti oli lähtöisin Kymenlaaksosta Elimäeltä ja tullut Rautuun 1920-luvun alussa kirjanpitäjäksi osuuskauppaliikkeen palvelukseen ja tavannut näin tulevan puolisonsa Juhanan.

Pullit muuttivat isän työn mukana Raudusta 1930-luvun alussa ensin Äyräpäähän ja sitten Liperiin, kunnes v. 1935 perhe asettui Koiviston Vaahtolan kylään, jonne Juhana-isä oli perusti oman kaupan. Talvisodan ja evakkomatkan seurauksena perhe päätyi Tuusulan Jokelaan, missä isä jatkoi kauppiaan ammattiaan.

Koivistolla oppikoulunsa aloittanut Heljä Pulli kirjoitti ylioppilaaksi Järvenpään yhteiskoulusta v. 1943. Hän valmistui seuraavana vuonna merkonomiksi Suomen Liikemiesten kauppaopistosta ja siirtyi kieliopintojen pariin Helsingin yliopistoon. Niiden myötä hän matkaili mm. Ranskassa 1950-luvun alussa. Opinnot kuitenkin väistyivät työelämän tieltä moniksi vuosiksi. Opiskelualaksi vaihtui lopulta kliininen psykologia, josta hän valmistui filosofian kandidaatiksi v. 1965.  

Työelämä Pullilla oli monipolkuinen. Hyvän kieli- ja konekirjoitustaitonsa johdosta toimistoapulaisena aloittanut Heljä toimi kirjeenvaihtajana, kääntäjänä ja sihteerinä ja osallistui myös useisiin kansainvälisiin kongresseihin ja seminaareihin. Aikuisiällä hänelle nousi keskeiseksi harrastukseksi miekkailu, ja hän työskenteli pitkään monia vuosia Suomen miekkailuliiton sihteerinä.

Heljä aloitti sukututkimuksen 1970-luvun puolivälissä. Ensimmäinen hänen sukututkimusaiheisista artikkeleistaan julkaistiin Genoksessa v. 1978, ja se käsitteli Sortavalan Pulli-suvun varhaisia vaiheita. Leipätyöksi sukututkimus tuli Heljälle pian em. julkaisun jälkeen, kun Suomen Sukututkimusseurasta tiedusteltiin, josko hän haluaisi selvittää Seuraan saapuneita karjalaisten sukujen tutkimuspyyntöjä, joihin muut tiedustellut suhtautuivat nihkeästi. Vuonna 1983 hänet valittiin Karjalan Liiton sukututkijaksi, ja siinä tehtävässä hän toimi aina vuoteen 1990 eläkkeelle siirtymiseen saakka. Hänen noina vuosinaan laatimansa sadat pääsiallisesti luovutetun Karjalan aluetta käsittävät sukututkimukset on tallennettu Karjalan Liiton kirjastoon.

Toimeliaana ihmisenä Heljä Pullille kertyi useita luottamustehtäviä. Hänet valittiin Suomen Sukututkimusseuran hallituksen varajäseneksi v. 1986 ja vuosina 1988-1995 hän oli hallituksen varsinainen jäsen. Seuran tutkijajäseneksi hänet kutsuttiin v. 1988 ja kunniajäseneksi v. 1996. Nimistöasiantuntijuuttaan hän pääsi käyttämään Oikeusministeriön alaisen nimilautakunnan varajäsenenä vuosina 1990-1999.

Heljä Pulli tuli tunnetuksi suurelle joukolle sukututkijoita tietävänä, tarkkana ja erittäin avuliaana sukututkijana. Sujuvasanaisena ja eloisana hän oli suosittu puhuja, esitelmöitsijä ja sukututkimusopettaja. Ehkäpä lähinnä sydäntä Pullilla oli sukuseuratoiminta. Hän oli perustamassa Sortavalan Pulli-suku ry:tä joulukuussa 1981. Sukututkimustaipaleensa merkkipaaluja ovat Sortavalan Pullisuku I ja II -sukukirjat.

Kaikkein voimakkaimmin Heljä Pulli identifioitui rautulaiseksi syntymä- ja lapsuusseutunsa mukaan. Oma koti löytyi vastavalmistuneesta talosta Rantakartanontieltä Helsingin Puotilasta syystalvella 1961 ja asuinpaikka pysyikin samana viimeiseen hengenvetoon asti. Kesät usein vietettiin äidin suvun juurilla Elimäen Villikkalassa.

Maamme laaja-alaisin karjalaisten sukujen tuntija on nyt poissa.

Kari-Matti Piilahti

Heljän ystävä ja kolleega

Heljä Pulli esitelmöi sukuseuran 30-vuotisjuhlassa Karjalatalolla 2012